"Κεραμική - Ceramics"

Δυο λόγια για την Κεραμική

- Κεραμική είναι η τέχνη της κατασκευής αγγείων και άλλων αντικειμένων από πηλό η μίγματα ορυκτών ψημένα ώσπου να πετρώσουν και είναι μια από τις πρώτες τέχνες που ασχολήθηκε ο άνθρωπος από την προϊστορική περίοδο. Πατρίδα της προϊστορικής κεραμικής θεωρείται η Ανατολία όπου βρέθηκαν γυναικεία είδωλα μέσα σε ιερά τη 6η χιλιετία π.Χ.. Στο τέλος της χιλιετίας εμφανίζετε η κεραμική με διακοσμητικά γεωμετρικά στοιχεία, αργότερα στο Ιράν η διακόσμηση παίρνει μορφή ζώων κυρίως πουλιών και ελαφιών.
- Κρητική και Μυκηναϊκή κεραμική είναι μια ξεχωριστή τεχνική που μέσα της βλέπει κανείς τη γέννηση του Ελληνικού πνεύματος. Στην Κνωσό εγκαταλείπονται τα σχήματα από τη φύση και κάνουν την εμφάνιση σκηνές με ανθρώπινες μορφές πολεμιστών, με στρατιώτες που ξεκινούν πόλεμο και μια γυναικεία μορφή να τους αποχαιρετά.Πρώτη περίοδος στην Ελληνική κεραμική τέχνη θεωρείται η περίοδος μετά από την εισβολή των Δωριέων και τα μόνα που σώζονται από τότε είναι ζωγραφισμένα αγγεία που προορίζονταν για οικιακή και ταφικη χρήση. Στον 8ο αιώνα το κεραμικό διακοσμείτε ολόκληρο και τότε εμφανίζετε η ανθρώπινη μορφή και τον 5ο αιώνα φθάνει σχεδόν στο τέλειο.
- Η κατασκευή των κεραμικών γίνετε είτε πλάθοντας το με το χέρι είτε με τον κεραμικό τροχό. Μετά στεγνώνουν αργά και ψήνονται σε φούρνους. Για να γίνουν στεγανά η γυαλιστερά ξαναφήνονται αφού περαστούν με βερνίκι.
Ένα από τα είδη των κεραμικών είναι και η πορσελάνη που η ευρωπαίοι την πήραν από την Κίνα. Ακόμα και σήμερα η πορσελάνη της Άπω Ανατολής είναι μοναδικά αληθινά αριστουργήματα έργα τέχνης.
- Μεγάλη η ποικιλία για οικιακή χρήση από την κουζίνα μέχρι και τα είδη υγιεινής.


Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει τους Κεραμίστες Επόμενο - Next