"Φωτογραφία - Photography"

Δύο λογια για την Φωτογραφία

- Η φωτογραφία είναι η τεχνική αποτύπωσης εικόνων σε χαρτί, γυαλί ή ξύλο με την επίδραση του φωτός.
- Το 1727 ο Γερμανός γιατρός Γιόχαν Σούλτσε κατόρθωσε να δημιουργήσει εικόνες πάνω σε χαρτί επιχρισμένο με διάλειμμα ασβεστίου και νιτρικού αργύρου, όμως δεν ήταν μόνιμες.
- Την πρώτη σταθερή εικόνα δημιούργησε ο Γάλλος Νιεπς το 1826. Ο Λούη Ντάγκερ συνεχίζοντας τις προσπάθειες το 1837 παρουσιάζοντας την μέθοδο νταγκεροτυπια που παραγόταν από αυτή μόνο ένα αντίτυπο. Το 1839 ο Άγγλος Ουιλιαμς Ταλμποτ κατασκεύασε φωτοευαίσθητα χαρτιά εμβαπτισμένα σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου και νιτρικό άργυρο. Με τη μέθοδο αυτή δημιουργούσε μια αρνητική εικόνα (αρνητικό) και απ’ αυτή μπορούσαν να τυπωθούν πολλά αντίτυπα.
- Η δημιουργία της φωτογραφίας ακολουθεί τα εξής σταδία α) την έκθεση του φωτοευαίσθητου υλικού στο φως β) το σχηματισμό του ειδώλου γ) την εμφάνιση και την στερέωση δ) την εκτύπωση. Η εικόνα που σχηματίζεται στο φωτοευαίσθητο υλικό είναι αόρατο, γίνεται ορατό με την επίδραση ειδικών διαλυμάτων. Η στερέωση γίνεται για να απομακρυνθούν οι κόκκοι βρωμιουχου αργύρου που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Οι κόκκοι αυτοί είναι φωτοευαίσθητοι και μετά την εμφάνιση με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το φιλμ αν εκτεθεί στο φως. Στη συνέχεια ακολουθεί το πλύσιμο του φιλμ με άφθονο νερό για να απομακρυνθούν διάφορα άλατα. Με την διαδικασία αυτή παίρνουμε το αρνητικό.
- Η παραγωγή του θετικού είναι η ίδια με του αρνητικού. Το αρνητικό είδωλο προβάλλεται πάνω στο χαρτί που είναι επικαλυμμένο με φωτοευαίσθητο υλικό. Αφού εκτεθεί στο φως για χρονικό διάστημα που εξαρτάται από το είδος του χαρτιού, σταθεροποιείται και πλένεται όπως το αρνητικό.
- Η έγχρωμη φωτογραφεία βασίζεται στο ότι τρία βασικά χρώματα μπορούν να συντεθούν και να αποδώσουν τα φυσικά χρώματα.
- Το φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα ζελατίνας οπου καθένα από αυτά είναι ευαίσθητο σε ένα βασικό χρώμα. Υπάρχουν φιλμ που δίνουν κατευθείαν έγχρωμη διαφάνεια.Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει τους Φωτογράφους Επόμενο - Next