"Ψηφιδωτό - Inlay"

Δυο λογια για το Ψηφιδωτό

- Το ψηφιδωτό είναι τέχνη υψηλού επιπέδου. Φτιάχνετε από κατεργασμένες έγχρωμες πέτρες, πολύτιμους η ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί. Έχει διακοσμητικό χαρακτήρα και στολίζει δάπεδα τοίχους οροφές. Επίσης, γίνονται και ψηφιδωτές εικόνες.
- Τα πρώτα ψηφιδωτά έγιναν από τους Αιγυπτίους και τους Σουμέριους τεχνίτες αλλά σώζονται λίγα έργα. Στα ψηφιδωτά της Μινωικής Κρήτης οι ψηφίδες ήταν φυσικά χαλίκια. Στην κυρίως Ελλάδα η τέχνη του ψηφιδωτού διαδόθηκε τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. . και ψηφιδωτά βρέθηκαν στην Ολυμπία στην Αθήνα στην Πέλλα. Τα πρώτα Ελληνικά ψηφιδωτά δάπεδα ήταν από μαύρα και άσπρα χαλίκια, αργότερα χρησιμοποιήθηκαν έγχρωμα χαλίκια καθώς και επεξεργασμένες ψηφίδες. Τα πρώτα σχέδια ήταν ζώα και τέρατα της μυθολογίας. Μεγάλης καλλιτεχνικής άξιας είναι τα ψηφιδωτά της Πέλλας και της Ολύνθου με τις παραστάσεις των Νηρηίδων και του Βελλερεφόντη που διατρυπά την Χίμαιρα.
- Από τα αρχαιότερα ψηφιδωτά είναι τα ψηφιδωτά της Πομπηίας με παραστάσεις του Αλέξανδρου. Κατά την ρωμαϊκή εποχή ήταν διαδεδομένα τα ψηφιδωτά δάπεδα στα σπίτια τα οποία αντέγραφαν Ελληνικά πρότυπα.
- Στην χριστιανική τεχνική χρησιμοποιήθηκαν και οι τρεις μορφές ψηφιδωτών, πρώτα τα ψηφιδωτά δαπέδου, μετά τα εντοίχια και αργότερα η φορητή εικόνα.
- Το παλιότερο χριστιανικό ψηφιδωτό βρίσκεται στον κάτω από την Βασιλική του άγιου Πέτρου στο Βατικανό και χρονολογείτε γύρω στο 300 μ.Χ.
- Τα πρώτα ψηφιδωτά στη Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι της Άγιας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, του άγιου Γεωργίου, άγιου Δημήτριου.
- Πραγματικά έργα τέχνης είναι τα ψηφιδωτά στην Ιταλία του 6ου αιώνα με τα καλύτερα της Ραβέννας επίσης ωραιότατα ψηφιδωτά φιλοτεχνήθηκαν κατά τον 12ο – 14ο αιώνα στη Βενετία και την Σικελία. Χαρακτηριστικά των Σικελιανών είναι η αυστηρότητα και η αφαίρεση στη μορφή που παρατηρούνται και στα Βυζαντινά έργα.


Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει τους Ψηφιδογράφους Επόμενο - Next