"Κόσμημα - Jewel"

Δυο λόγια για το Κόσμημα


- Ένα από τα πολλά είδη καλλιτεχνίας. Χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά και με διάφορες τεχνοτροπίες όπως σφυρηλάτηση, χύτευση, χαρακτική, σμάλτωμα κ.α..
- Κόσμημα είναι το αντικείμενο το οποίο στολίζει το ανθρώπινο σώμα και αποτελέιται από πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους που προορίζονται για το ανθρώπινο σώμα και τα ρούχα, σε συνδυασμό με τη ζωγραφική και την γλυπτική.
- Τα πρώτα κοσμήματα που εμφανίστηκαν είχαν την σημασία του εκφοβισμού η την προσέλκυση του αντίθετου φύλου, ήταν κυρίως φτερά, πούπουλα, και κόκαλα.
- Στην Ελλάδα από τον Μινωικό πολιτισμό είχε ανθίσει η χρυσοχοΐα στη Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, με παραστάσεις ζωών φυτών εντόμων κ.α.. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός που ακολούθησε μας χάρισε Χρύσα περιδέραια και βραχιόλια. Η μεγάλη άνθιση της χρυσοχοΐας ήταν μετά τους Περσικούς πολέμους λόγο της αφθονίας του χρυσού. Στο χρυσόν αιώνα του Περικλή κατασκευάζονταν στεφάνια, σε σχήμα φύλλων δάφνης, ελιας για στεφάνια για να τιμήσουν τον αθλητή. Το δημοφιλέστερο κόσμημα ήταν τα σκουλαρίκια με παραστάσεις μυθολογικών προσώπων και παραστάσεις ζώων.
- Στο Βυζάντιο σκάλιζαν πολύτιμους λίθους και το μέγεθος των κοσμημάτων ήταν μεγάλο σε γεωμετρικά σχήματα.
Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα χρυσοχοΐας όπως στα Γιάννένα, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο κ.α. που απέκτησαν μια πολύ καλή θέση στην παγκόσμια αγορά. Τα σχέδια των κοσμημάτων είναι έμπνευση των καλλιτεχνών την οποία αντλούν από παραδοσιακά μοντέλα που βρίσκονται σε μουσεία και σε διάφορες συλλογές.
- Η αξία των κοσμημάτων εξαρτάται από την ποιότητα του μέταλλου, και των πολυτίμων λίθων, την πρωτοτυπία και την φαντασία στο σχέδιο, την εργασία ( χειροποίητο ), την παλαιότητα.
- Επίσης έχουμε κοσμήματα που κοσμούν διάφορα αντικείμενα όπως έπιπλα, κτήρια, κ.α.. Επίσης αυτά είναι ζωγραφιστά σε μέταλλα, πέτρες, γύψο κ.α. υλικά.

Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει το Κόσμημα Επόμενο - Next