Γερολυμάτος Γεράσιμος " Βιογραφικό "
Υψηλάντου 4 Αιγαλεω 12243 Αθήνα Ελλάς
Τηλ : 2105986365 - 6972718624
Gerolimatos Gerasimos "Biography"
Ipsilantou 4 Egaleo Athens Hells "Greece"
Tel : +302105986365 - 6972718624


- Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και ζει στο Αιγάλεω. Με τη ζωγραφική ασχολείται εικοσιτέσσερα χρόνια τα περισσότερα από αυτά επαγγελματικά. Από το 1983-86 έκανε σπουδές Τέχνης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα: Το 1984 σεμινάριο ιστορίας της Τέχνης και της γερμανικής γλώσσας στο «L. MAXIMILIAN UNIVERSITAT» Munchen, το 1985 σεμινάρια ιστορίας της Τέχνης και της ιταλικής γλώσσας στο «UNIVERSITA PER STRANIERI» Perugia, ενώ απ΄ το 1985-86 έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και σχεδίου στην «SCUOLA LIBERA DELL NUDO» της Ακαδημίας di belle Arte Firenze και χαρακτική στο εργαστήρι του καθηγητή Manfredi. Το 1991-92 συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο στο εργαστήρι του Τ. Ρήγα στην Αθήνα.

- Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις:

- 1985 «CORSO VANUCCI» - PERUGIA, 1986 «GALLERIA UFFICI» - FIRENZE. (Υπαίθρια ομαδική),
- 1987 (ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ),
- 1988 «GALLERY EL GRECO - Νέοι ζωγράφοι» - ΚΑΛΛΙΘΕΑ,
- 1988 «Η΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ» - ΑΘΗΝΑ,
- 1988 «ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ»,
- 1993 «Α΄ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ»,
- 1994 «Β΄ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ»,
- 1994 «ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ» - ΠΕΣΑΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ,
- 1996 «ΙΣΤ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ» - ΑΘΗΝΑ (με τιμητική διάκριση),
- 1997 «ΙΗ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ» - ΑΘΗΝΑ ( με τιμητική διάκριση),
- 1999 «8 ΔΥΤΙΚΑ - 4 Νέοι Καλλιτέχνες» - ΑΙΓΑΛΕΩ,
- 2000 «1η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,
- 2001 «ΕΚΘΕΣΗ 12 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - Π.Ν. ΚΕΝΤΡΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ,
- 2001 «ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ», ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Ο.Λ.Π. (Υπό την αιγίδα της UNESCO και των περιοδικών «ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ» & «ΛΙΜΑΝΙ»),
- 2001 «3rd INTERNATIONAL PAINTING EXHIBITION» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Ο.Λ.Π. (Υπό την αιγίδα της UNESCO, του Υπ. Εξωτερικών, Πρεσβειών),
- 2002 «2η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,
- 2003 «3η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,
- 2004 «ART-Πρίσμα» 2 καλλιτέχνες – ΠΕΙΡΑΙΑΣ, - 2004 «6th INTERNATIONAL PAINTING EXHIBITION» - ART GALLERY ΦΛΩΡΑΚΗ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ. (Υπό την αιγίδα της UNESCO),
- 2005 «4η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,
- 2007 «5η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.

- Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις των έργων του:

- 1991: «GRACELAND ART - HOUSE» - ΑΘΗΝΑ
- 1994 : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» - ΑΙΓΑΛΕΩ. (Κυκλικές Ροές)
- 1995 : «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ» - ΧΑΛΚΙΔΑ. (Παραλλαγές σε Εννέα τοπία). Υπό την αιγίδα του Δήμου.
- 1998 : «ΔΗΜΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ» - ΡΟΔΟΣ. (Υπό την αιγίδα του Δήμου).
- 1999 : «8 ΔΥΤΙΚΑ- Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού» - ΑΙΓΑΛΕΩ. (Έξι νησιά σε μια θάλασσα κι άλλες ιστορίες...)
- 1999 : «ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ» -ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ. (Αποκάλυψις). Υπό την αιγίδα του Δήμου.
- 2000 : «ΑΠΕΡΙΤΤΟ» - ΔΑΣΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. (Αποκάλυψις)
- 2000 : «ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ» - ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ. (Τοπία της Αμαρύνθου). Υπό την αιγίδα του Δήμου.
- 2000 : «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ. (Αποκάλυψις). Υπό την αιγίδα της UNESCO και του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Θεατρολογίας και Σημειολογίας του Θεάτρου.
- 2001 : «CLUB 22» -ΑΘΗΝΑ. (Αποκάλυψις)
- 2004 : «ART-Πρίσμα» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ. (Ελληνικοί Βυθοί)
- 2005: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» - ΑΙΓΑΛΕΩ. (Το Όραμα του Ιωάννη). Υπό την αιγίδα του Δήμου.
- 2006: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» - ΧΑΪΔΑΡΙ. (Ελληνικοί Βυθοί). Υπό την αιγίδα του Δήμου.

- Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται: φιλοτεχνήσεις αφισών, εντύπων και εξώφυλλων βιβλίων, ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, καλλιτεχνικές αγγειογραφίες, σκηνικά (σχολή μελοδράματος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών) και έχει συνεργαστεί στην αγιογράφηση ναών στην Κύπρο. Έργα του έχουν αποσπάσει τιμητική διάκριση σε δυο πανελλήνιες εκθέσεις ζωγραφικής το 1996 & 1997, ενώ το 1981 πήρε το 1ο βραβείο πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους όπως: η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας, Πινακοθήκη Πεσσάδας Κεφαλονιά, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω, Εθνικό Κολυμβητήριο Αιγάλεω, και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία.
- Στα πλαίσια της ενασχόλησης με τον δημόσιο Πολιτισμό: Το 1992 οργάνωσε το πρώτο Εργαστήρι ζωγραφικής του Δήμου Αιγάλεω, όπου δίδαξε έως το 1996, όπως επίσης και σε δημοτικά σχολεία της Δ. Αθήνας. Από το 1999 έως σήμερα, εργάζεται στον Α. Σ. Δ. Α (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας), ως Υπεύθυνος Πολιτισμού με την αρμοδιότητα της διοργάνωσης των διαδημοτικών πολιτιστικών συνεργασιών των δέκα Δήμων της Δ. Αθήνας, για την ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
- Είναι εισηγητής και υπεύθυνος διοργάνωσης του σημαντικού και επιτυχημένου Θεσμού των «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΣ» και του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ», ενώ διευθύνει επί έξι χρόνια το διαδημοτικό πολιτιστικό περιοδικό «ΕΝΝΕΑΔΑ». Έχει διατελέσει επί σειρά θητειών μέλος του Δ. Σ του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Αιγάλεω, όπου με την αρμοδιότητα του τομέα των εικαστικών διοργάνωσε το 1992-1994 αρκετές ομαδικές εκθέσεις Αιγαλιωτών καλλιτεχνών.
- Παρουσίαση του έργου του έχει γίνει από τον ημερήσιο τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, ποιητικές συλλογές και σειρά άρθρων και δοκιμίων για την Τέχνη και τον πολιτισμό, στον «καθ. Ευβοϊκό τύπο», και σε άλλες τοπικές εφημερίδες. Ακόμη στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Προσανατολισμοί», «Ίαμβος» κ.α, ενώ αρθρογραφεί στην πολιτιστική «ΕΝΝΕΑΔΑ». Τον Απρίλιο του 2005, παρουσίασε στο Π. Κ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω, μια θεατρική διασκευή της Αποκάλυψης σε έμμετρο λόγο, με τον τίτλο «ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ», δραματοποιημένο από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αιγάλεω με τη συμμετοχή του ηθοποιού Γ. Σαλτόγλου και μουσική σύνθεση του Χρ. Γεωργακόπουλου.
- Είναι μέλος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και το έργο του έχει συμπεριληφθεί στο τρίτομο «ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», (16ος-20ος αιώνας), Α΄ τόμος- Εκδ. Μέλισσα.
- Στο έργο του έχει αναφερθεί η ποιήτρια Ελευθερία Αναγνωστάκη-Τζαβάρα -Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών- που έγραψε μεταξύ άλλων:
- «Η ζωγραφική του Μάκη Γερολυμάτου δεν «ορίζεται» γιατί «ρέει», αφού κάθε δράση της του ανοίγει άλλα μονοπάτια έρευνας. …Αναδύονται από το υποσυνείδητο μνήμες μορφοποιημένες σε εικαστική δημιουργία. Ολόκληρο το έργο του Μάκη Γερολυμάτου το διατρέχει και το διαβρέχει ένα δυνατό ρεύμα εικαστικής ποιητικότητας. Οι πίνακες του δε λειτουργούν σαν πλάκα αποτύπωσης της πραγματικότητας ή της όποιας ωραιότητας. Η ζωγραφική του είναι η τέχνη του να παραθέτει τα χρώματα με τρόπο τέτοιο, ώστε η αντικειμενική τους όψη να εξαλείφεται και στη θέση της να εμφανίζεται μία εικόνα ποιητική. Αυτή η ποιητική εικόνα είναι η πραγματικότητα του ψυχικού σύμπαντος του πολύ ευαίσθητου καλλιτέχνη, περασμένη μέσα από το φίλτρο της όρασης και της ενόρασης… Ο Μάκης Γερολυμάτος ακολούθησε στην εικαστική του πορεία την σύνθεση της πραγματικότητας με τον υπερρεαλισμό και την αφαίρεση. Τα κλασικά υλικά της ζωγραφικής-λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, τέμπερα, μελάνια-είναι τα μέσα που χειρίζεται ανάλογα με τον ενδότερο εικαστικό σκοπό του, έχοντας την ικανότητα να εκμαιεύσει από την ύλη τις ιδιαίτερες δυνατότητες και να την μεταμορφώσει σε έργο τέχνης. Ένας λυρικός χειρώναξ γίνεται ποιητής της εικόνας. Πλάθει τις μορφές του με μεγάλη ζωντάνια κι οριοθετεί την προοπτική και το φως με απαλές καμπύλες.
- Η αρχική σύνθεση του χώρου υποχωρεί στην πρωταρχικότητα της διαφάνειας. ..
- Ο Μάκης Γερολυμάτος δουλεύει με δύο εστίες φωτός που η μία εισχωρεί μέσα στην άλλη και διαθλάται. Έτσι η όραση μαγνητίζεται από τη φορά της ανταύγειας και την ακολουθεί στ΄ απύθμενα βάθη ξεχνώντας το φυσικό χώρο ενώ οι μνήμες, το όνειρο και το όραμα παρεμβάλλονται ανάμεσα στον θεατή και το τοπίο»Δειτε επισης Ζωγραφική - See also Painting

Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιαζεί τoν Γερολυμάτος Γεράσιμος