"Τοιχογραφία - Wall Painting"

Λιγα λογια για την Τοιχογραφια

- Η τοιχογραφία είναι μια τεχνική ζωγραφικής σε τοίχο, που διακοσμεί τις επιφάνειες των τοίχων ενός κτιρίου, γι΄ αυτό και αποκαλείται εντοίχια ζωγραφική κατά την οποία οι χρωστικές ουσίες, αναμεμειγμένες με νερό, απλώνονται σ' ένα ξηρό ή νωπό στρώμα σοβά. Εάν κατά τον χρόνο της ζωγραφικής ο τοίχος είναι νωπός λέγετε και νωπογραφία η φρέσκο. Όταν ο σοβάς στεγνώνει, απορροφά τις χρωστικές ουσίες και η ζωγραφιά γίνεται ένα με τον τοίχο. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι ότι το φρέσκο ανθίσταται καλύτερα στο χρόνο και στις αλλαγές των ατμοσφαιρικών συνθηκών.
- H τοιχογραφία συνδέεται με την αρχιτεκτονική αλλά και την ζωγραφική και την ιστορία του κτιρίου επίσης έχει μεγάλη διάδοση γιατί έχει πολλά προτερήματα. Είναι απλή στα υλικά της. Είναι προσιτή σε όλους γιατί δεν έχει μεγάλο κόστος. Είναι γρήγορη στην εκτέλεσή της.
- Οι πρώτες τοιχογραφίες βρέθηκαν στην Κνωσό της Κρήτης και ανάγονται στην περίοδο 1750-1400 π.Χ. Ωστόσο, αυτό το είδος τέχνης γνώρισε τη μέγιστη ακμή του στην Ιταλία, μεταξύ του 13ου και του 18ου αιώνα. Ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν για τις τοιχογραφίες τους είναι οι Τζιότο, ο Μαντένια, ο Λεονάρντο, ο Μικελάντζελο και ο Ραφαέλο.
- Στεκόμαστε λίγα λεπτά για να θαυμάσουμε το αντίγραφο της νωπογραφίας της Πομπής. Εντυπωσιακό είναι ότι τα πρωτότυπα μινωικά fresco (νωπογραφίες) διατηρούν ακόμη ζωντανά τα χρώματα τους μετά από 4000 χρόνια.
Οι Μινωίτες ζωγράφιζαν με φυτικά χρώματα πάνω στο νωπό ακόμα κονίαμα (σοβά). Αυτό διάχεε το χρώμα μέσα στο κονίαμα και η χρώση γινόταν μόνιμη και ανεξίτηλη.
- Η νωπογραφία χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ζωγραφική επένδυση των εκκλησιών σε πολύ μεταγενέστερα χρόνια. Τα βυζαντινά χρόνια η τεχνική της τοιχογραφίας γνώρισε μεγάλη διάδοση γιατί, έδωσε υπόσταση στις άγιες μορφές του χριστιανισμού και συνέβαλε στη διάδοση και κατανόηση των υψηλών νοημάτων της ορθοδοξίας.


Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει τους Τοιχογράφους Επόμενο - Next