"Ζωγραφική - Painting"

Δύο λόγια για την Ζωγραφική

- Η ζωγραφική είναι μια από της τέχνες που ο καλλιτέχνης με τις δημιουργίες του, εκφράζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες , τις φαντασιώσεις, τους οραματισμούς, τις ανησυχίες, τα γεγονότα όπως τα φαντάζετε ο ίδιος, πάνω σε καμβά, σε τοίχο, σε ξύλο.
- Τα κύρια είδη της ζωγραφικής είναι η αγιογραφία που απεικονίζει θρησκευτικά θέματα , η μυθολογική, που εμπνέεται από την μυθολογία, η ιστορική , που απαθανατίζει μάχες , η προσωπογραφία, η νεκρή φύση, η θαλασσογραφία κ.α..
- Την ζωγραφική σαν τέχνη την συναντάμε από την Παλαιολιθική εποχή που ο άνθρωπος ζωγράφιζε αυτό που έβλεπε, πάνω σε βράχους μέσα σε σπήλαια σε κόκκινο η κίτρινο χρώμα ανακατεμένο με λίπος ζώου.
- Η πρώτη αλλαγή στην τεχνοτροπία γίνετε στην αρχή της Νεολιθικής εποχής που ο άνθρωπος άρχισε να ζωγραφίζει αφαιρετικά σχέδια και σύμβολα σε χαλκό και πέτρα . Στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ της Μυκηναϊκής και της Αρχαϊκής περιόδου η ζωγραφική χρησιμοποιούνταν για την διακόσμηση αγγείων. Πρώτος ο Πολύγνωτος μπόρεσε να παρουσιάσει αντικείμενα με προοπτική και σε φυσικές διαστάσεις και εισήγαγε το πράσινο και γαλάζιο χρώμα στη ζωγραφική.
- Στην Αναγέννηση επικράτησε ο γοτθικός ρυθμός , που τα χαρακτηριστικά του ( η ρεαλιστική λεπτομέρεια , η αγάπη για την φύση και ο πλούτος των θεμάτων ) εξαπλώθηκαν αμέσως σε όλη την Ευρώπη. Σ΄αυτή τη μεταβατική περίοδο η ζωγραφική κέρδισε την θέση της ανάμεσα στις τέχνες .
- Τον 17ο αιώνα εμφανίσθηκε ο νέος ρυθμός Μπαρόκ που σε κάθε χώρα πήρε διαφορετική μορφή. Το ζωγραφισμένο αντικείμενο είχε επί πλέον μια ιδιότητα ( μια οφθαλμαπάτη ) ωστε να φαίνεται αληθινό.
- Στην αρχή του 20ου αιώνα εμφανίζετε ο κυβισμός , που περιορίζετε σε γεωμετρικά σχήματα , επίσης εμφανίζετε και αναπτύσσεται η αφηρημένη ζωγραφική .
Στην Ελλάδα η ζωγράφοι επιρεαζμενοι από όλες αυτές τις επιδράσεις και προσαρμόζοντας αυτές ο καθένας στο προσωπικό του ύφος, έχουν και παρουσιάζουν ανταξιο εργο.


Πίσω - Back
intenet art galleryπαρουσιάζει τους Ζωγράφους Επόμενο - Next